Αρχική Σελίδα Επιμορφωτικό Υλικό Παραρτήματα Επιμορφωτικό Σεμινάριο ΓλωσσάριΦορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Μ.Κ.Ο Λίστα ΚΠΕ Άλλες Συνδέσεις Forum e-learning

1. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ 2. GREENPEACE 3. MOM 4. WWF 5. ΑΡΧΕΛΩΝ 6. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 7. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ 8. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΤΟΠΩΝ-ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ - ΕΚΒΥ 9. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 10. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS 11. MEDASSET 12. MEDWET 13. Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) 14. MIO-ECSDE

 

Κατάλογος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΤΟΠΩΝ-ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ - ΕΚΒΥ

http://www.ekby.gr/

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ

Το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) έχει τις ρίζες του στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας του οποίου διετήρησε τις αρχές και το πνεύμα. Ιδρύθηκε, ως παράρτημα του Μουσείου με έδρα τη Θέρμη του Νομού Θεσσαλονίκης, το 1991, με χρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ένωσης και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, ύστερα από πρόταση του ελληνικού κράτους. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται εντός του Αγροκτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το ΕΚΒΥ διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, πρόεδρος του οποίου είναι η κ. Νίκη Γουλανδρή.

Για περισσότερες πληροφορίες και επικαιροποιημένα στοιχεία επισκεφτείτε το website του οργανισμού

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση: 14ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, 570 01 ΘΕΡΜΗ, Τ.Θ. 60394
Τηλέφωνο: 0030 2310473320, Φάξ: 0030 2310471795
E-mail: ekby@ekby.gr

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΥΛΙΚΟ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Περιοδικό "ΑΜΦΙΒΙΟΝ": 16σέλιδη εικονογραφημένη διμηνιαία έκδοση που πρωτοεκδόθηκε τον Απρίλιο του 1993 και αποσκοπεί στην ενημέρωση για θέματα προστασίας των φυσικών πόρων. Ο κατάλογος αποδεκτών περιλαμβάνει περίπου 7000 καταχωρήσεις. Περίληψη στα αγγλικά αποστέλλεται σε χώρες του εξωτερικού.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

α. Σεμινάρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: οργανώθηκαν 10 σεμινάρια για εκπαιδευτικούς που πραγματοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με θέμα τη σημασία των υγροτόπων και τις τεχνικές και μεθοδολογίες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Επίσης, υποστηρίχθηκαν περισότερα από 35 ανάλογα σεμινάρια και δεκάδες προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα με πληροφορίες, ενημερωτικό υλικό και συμβουλές.

β. Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: παράχθηκε εκπαιδευτική σειρά διαφανειών για τις αξίες και λειτουργίες των υγροτόπων, η οποία διανεμήθηκε στους υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας. Επίσης, παράχθηκαν εκπαιδευτικά "πακέτα", τα οποία χρησιμοποιούνται από σχολεία και άλλους ενδιαφερόμενους οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα.

γ. Διαγωνισμοί Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: διεξήχθησαν δύο μαθητικοί διαγωνισμοί για εργασίες και ζωγραφιές προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στους οποίους συμμετείχαν περίπου 250 σχολεία.

Ενημερωτικό υλικό

α. Κατάλογος των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων: εκδόθηκε κατάλογος με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ελλάδας και συγκεκριμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεσογείου, ο οποίος διανεμήθηκε σε οργανώσεις, δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια κτλ.

β. Φυλλάδια και αφίσες: εκδόθηκαν 21 φυλλάδια και 25 αφίσες.

γ. Βιβλίο για τους ελληνικούς υγροτόπους: έκδοση, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, εικονογραφημένου βιβλίου 382 σελίδων με τίτλο "Ελληνικοί Υγρότοποι", το οποίο περιέχει γενικές και εξειδικευμένες επιστημονικές πληροφορίες καθώς και περισσότερες από 400 φωτογραφίες και έγχρωμους χάρτες για 35 ελληνικούς υγροτόπους.

δ. Νομοθεσία προστασίας φυσικών περιοχών: εκδόθηκε ένα σύντομο, εκλαϊκευμένο βιβλίο για το νομικό πλαίσιο προστασίας της φύσης.

Εκθέσεις φωτογραφίας: Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3 εκθέσεις φωτογραφίας με θέμα τους υγροτόπους. Επίσης, δημιουργήθηκε κινητή έκθεση φωτογραφίας για τις αξίες και λειτουργίες των υγροτόπων, η οποία παρουσιάστηκε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Κινητή έκθεση φωτογραφίας για τη βιοποικιλότητα της χώρας μας βρίσκεται υπό προετοιμασία.

Σχέσεις με τα Μέσα Ενημέρωσης: Στο διάστημα 1991-1996 δόθηκαν 151 συνεντεύξεις και διανεμήθηκαν 61 δελτία τύπου. Ως επακόλουθο των ενεργειών του ΕΚΒΥ, ο τύπος αφιέρωσε 4 άρθρα το 1991, 27 το 1992, 61 το 1993, 171 το 1994, 220 το 1995 και 379 το 1996.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προώθηση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής: το έργο περιέλαβε την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος συνεργασίας σε τρείς περιοχές (Νομοί Κορινθίας, Φθιώτιδας και Ηλείας) επί θεμάτων συνετής χρήσης φυσικών πόρων και αειφορικής ανάπτυξης και τη διοργάνωση πανελλαδικής συνάντησης εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης και περιβαλλοντικών οργανώσεων, με σκοπό τη διερεύνηση τρόπων επικοινωνίας και συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχέσεις με περιβαλλοντικές οργανώσεις: διάθεση ενημερωτικού υλικού, συνδιοργάνωση και υποστήριξη πανελλαδικών συναντήσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθημερινή επικοινωνία για ανταλλαγή πληροφοριών και παροχή συμβουλών και υποστήριξης.

Άλλες ενημερωτικές δράσεις: συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1992, στη Διεθνή Έκθεση για αγρότες "ΑGROTICA '95", στις δραστηριότητες για το "Ευρωπαϊκό Έτος Διατήρησης της Φύσης ''95", στη Διεθνή Έκθεση για το Περιβάλλον "HΕLECO 95" και "99" σε εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, και  πολλές άλλες εκδηλώσεις. Ενίσχυση επιστημόνων, οργανώσεων και σπουδαστών για έναρξη ή ολοκλήρωση θετικών ενεργειών όπως εκπαιδευτικές εκδρομές, έκδοση ενημερωτικού και άλλου υλικού, μεταπτυχιακές διατριβές κτλ

Για περισσότερες πληροφορίες και επικαιροποιημένα στοιχεία επισκεφτείτε το website του οργανισμού