Αρχική Σελίδα Επιμορφωτικό Υλικό Παραρτήματα Επιμορφωτικό Σεμινάριο ΓλωσσάριΦορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Μ.Κ.Ο Λίστα ΚΠΕ Άλλες Συνδέσεις Forum e-learning

1. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ 2. GREENPEACE 3. MOM 4. WWF 5. ΑΡΧΕΛΩΝ 6. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 7. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ 8. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΤΟΠΩΝ-ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ - ΕΚΒΥ 9. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 10. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS 11. MEDASSET 12. MEDWET 13. Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) 14. MIO-ECSDE

 

Κατάλογος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

WWF

http://www.wwf.gr/

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ

Για περισσότερες πληροφορίες και επικαιροποιημένα στοιχεία επισκεφτείτε το website του οργανισμού

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Γραμματεία της οργάνωσης ή ηλεκτρονική επικοινωνία με την κυρία Νάνσυ Κουταβά. Βιβλιοθήκη WWF Ελλάς
Φιλελλήνων 26, 4ος όροφος
105 58 Αθήνα
Τηλ. 210 3314893
e-mail: n.coutava@wwf.gr

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΥΛΙΚΟ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τίτλος

Περιγραφή Υλικού / Δράσης

Υπεύθυνος Προγράμματος

Παρατήρηση Δασών

Η “Παρατήρηση  δασών (Forestwatch)” είναι ένα διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τα Δάση που εκπονήθηκε από το WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση). Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1995 στα σκανδιναβικά δάση από το WWF Σουηδίας. Το 1996 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης επεκτάθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα στην Iταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.
Η “Παρατήρηση Δασών (Forestwatch)” είναι ένα μικρό σε διάρκεια και απλό στην εφαρμογή Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου. Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος είναι :
•  η παρατήρηση της βιοποικιλότητας στο δάσος
•  η κατανόηση της έννοιας “δασικό οικοσύστημα”
•  η μελέτη της επίδρασης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο δάσος
•  η ανάπτυξη ικανοτήτων παρατήρησης, ανάλυσης και σύνθεσης

Κεντρικός άξονας του προγράμματος είναι μια ή περισσότερες εκδρομές στο δάσος κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές πραγματοποιούν μια σειρά από παρατηρήσεις πάνω στο αβιοτικό και βιοτικό (χλωρίδα, πανίδα) περιβάλλον των δασών.

 

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για το Δημοτικό Σχολείο

Το πακέτο εκπαιδευτικού υλικού «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο» είναι το κύριο προϊόν της έρευνας και των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Προγρά΅΅ατος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το οποίο οργανώθηκε από το WWF Ελλάς και υλοποιήθηκε ΅ε τη συνεργασία του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Το Πρόγρα΅΅α Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Το εκπαιδευτικό υλικό διαρθρώνεται σε εννέα θεματικές ενότητες:

  • Έδαφος
  • Νερό
  • Αέρας
  • Δάσος
  • Αγροοικοσυστήματα - Από την παραγωγή στην κατανάλωση
  • Επιφανειακά νερά - Υγρότοποι, Ποτάμια, Λίμνες
  • Θάλασσα
  • Απειλούμενα είδη
  • Η Ζωή στη Γη

Το πακέτο του εκπαιδευτικού υλικού περιλαμβάνει:

  • ένα εισαγωγικό φυλλάδιο,
  • εννέα φυλλάδια για την ενημέρωση του δασκάλου στα παραπάνω θέματα, και
  • ένα πακέτο ΅ε 150 φύλλα παιδαγωγικών δραστηριοτήτων που καλύπτουν το σύνολο των θεματικών ενοτήτων.

Το εκπαιδευτικό υλικό απευθύνεται στο δάσκαλο και προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης βασικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων Περι­βαλλοντικής Εκπαίδευσης στο δημοτικό σχολείο.

Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τους διευθυντές, τους δασκάλους και τους μαθητές των σχολείων οι οποίοι συ΅΅ετείχαν στην πειραματική εφαρμογή του υλικού αυτού. Χωρίς την ενθουσιώδη συνεργασία τους το έργο αυτό δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

 

Τα Δάση γύρω από τη Μεσόγειο

Το εκπαιδευτικό υλικό “Τα δάση γύρω από τη Μεσόγειο, Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το Γυμνάσιο”, είναι το αποτέλεσμα ενός διετούς προγράμματος που πραγματοποίησαν από κοινού τα WWF Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας των τριών χωρών, ενώ  χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το WWF International και, όσον αφορά την Ελλάδα, από την εταιρεία ΕΛΑΙΣ.

(DOWNLOADABLE http://www.wwf.gr/index.php?option =content&task=view&id=515)

 

Πακέτο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τις Προστατευόμενες Περιοχές:
«Γνωρίζω, Συμμετέχω, Προστατεύω»
Προστατευόμενες περιοχές

 

Το παράδειγμα της Πάρνηθας

Βαλιτσάκι που  περιλαμβάνει μια σειρά διαφανειών, εγχειρίδιο για τον εκπαιδευτικό και φύλλα εργασίας για τον μαθητή και άλλο σχετικό υλικό για τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Παρουσιάζει μέσα από κείμενα και ποικίλες δραστηριότητες στην τάξη και στο πεδίο την οικολογική αξία του Δρυμού, ζητήματα διαχείρισης και όλες τις πτυχές των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένα περιαστικό δάσος όπως η Πάρνηθα. Σημειώνεται ότι αναλύεται η κατάσταση της Πάρνηθας πριν και μετά την πυρκαγιά. Το βαλιτσάκι διατίθεται προς δανεισμό. Δια ζώσης παρουσιάσεις γίνονται σε σχολεία της Αττικής γίνονται μετά από συνεννόηση.   Το υλικό αυτό εισάγει τους μαθητές στην έννοια των ΠΠ και μπορεί να εφαρμοστεί, κατ’αναλογία, και για άλλες ΠΠ.

Μαρία Δεδάκη

Δηλητηριασμένα Δολώματα

 

 

Εξερευνώντας το περιβάλλον της Ευρώπης

 

 

Κλιματικό Χάος

 

 

Μετά την Πυρκαγιά

 

 

Πρασινίζοντας τις αυλές των σχολείων

 

 

Προστατευόμενες Περιοχές- Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας